KEITTO - OHJE

Ravut keitetään isossa kattilassa ja väljässä vedessä. 10kpl rapuja vaatii reilun litran vettä ja n. 40g merisuolaa. Lisäksi tarvitaan sokeripaloja ja tillinkukintoja (kruunutilliä).

50kpl rapuja
6l vettä
240g merisuolaa (n. 2 dl)
1-3 kpl sokeripaloja
tillinvarsia ja kukintoja

Huuhtele elävät ravut kylmällä vedellä.

Kiehauta vesi, lisää suola ja sokeri.

Leikkaa tuoreet tillinvarret n. 20 cm pätkiksi, sido langalla reiluksi nipuksi ja lisää kiehuvan veden joukkoon. Varmista, että suola ja sokeri ovat liuenneet.

Veden kiehuessa kunnolla aletaan rapuja lisätä pienissä erissä (n. 10 kpl) keitinveteen.

Rapuja lisätessä kiehuminen lakkaa, joten seuraava erä rapuja lisätään vasta, kun keitinvesi alkaa uudelleen kiehua.

Rapujen keittoaika on n. 10 min, laskettuna siitä hetkestä kun viimeinen erä rapuja on lisätty ja kiehuminen on uudelleen alkanut.

Kypsät ravut muuttuvat punaisiksi ja kuoren ja pyrstön väliin syntyy pieni rako.

Jäähdytä ravut mahdollisimman nopeasti keitinliemessään, keittokattilan voi esim. laittaa pesualtaaseen, johon lisätään kylmää vettä. Juoksevassa kylmässä vedessä jäähdytys kestää noin 1-2 tuntia.

Vaihda jäähdyttämisvaiheessa tillinippu uuteen.

Siirrä jäähtyneet ravut keitinliemessään viileään maustumaan 8-12 tunniksi, poista tillinippu keitinliemestä (Huom. älä enää tässä vaiheessa koske liemeen / rapuihin paljain käsin vaan käytä esim. kauhaa, jotta epäpuhtaudet eivät pilaa rapuja).

Ravut säilyvät liemessä 3-5 vrk ja ovat turvallisia syödä, mikäli käsittely on hygieenistä ja säilytyslämpötila 4-6 astetta.

Nauti haluamallasi tavalla hyvässä seurassa!