KEITTO - OHJE

Ravut keitetään isossa kattilassa ja väljässä vedessä. 10kpl rapuja vaatii reilun litran vettä, vesi litraa kohden varataan n. 40g merisuolaa. Lisäksi tarvitaan sokeripaloja ja tillinkukintoja (kruunutilliä).

50kpl rapuja
6l vettä
240g merisuolaa (n. 2 dl)
1-3 kpl sokeripaloja
tillinvarsia ja kukintoja

elävät ravut huuhdellaan kylmällä vedellä (kuolleet ravut poistetaan)

kiehauta vesi, lisää suola ja sokeri

leikkaa tuoreet tillinvarret n. 20 cm pätkiksi, sido langalla reiluksi nipuksi ja lisää kiehuvan veden joukkoon, varmista että suola ja sokeri ovat liuenneet

veden kiehuessa kunnolla aletaan rapuja lisätä pienissä erissä (n. 10 kpl) keitinveteen

rapuja lisätessä kiehuminen lakkaa, joten seuraava erä rapuja lisätään vasta, kun keitinvesi alkaa uudelleen kiehua

keittoaika n. 10 min, lasketaan siitä hetkestä kun viimeinen erä rapuja on lisätty ja kiehuminen on uudelleen alkanut

kypsät ravut muuttuvat punaisiksi ja kuoren ja pyrstön väliin syntyy pieni rako

jäähdytä ravut mahdollisimman nopeasti keitinliemessään, keittokattilan voi esim. laittaa pesualtaaseen, johon lisätään kylmää vettä. Juoksevassa kylmässä vedessä jäähdytys kestää noin 1-2 tuntia

vaihda jäähdyttämisvaiheessa tillinippu uuteen

siirrä jäähtyneet ravut keitinliemessään viileään maustumaan 8-12 tunniksi, poista tillinippu keitinliemestä (Huom. älä enää tässä vaiheessa koske liemeen / rapuihin paljain käsin vaan käytä esim. kauhaa, jotta epäpuhtaudet eivät pilaa rapuja)

ravut säilyvät liemessä 3-5 vrk ja ovat turvallisia syödä, mikäli käsittely on hygieenistä ja säilytyslämpötila 4-6 astetta